Prodej jahod
Odrůdy jahod

Patty:

Vyšlechtěna v Itálii v rámci projektu MiPAF "Fruticultura" ve Výzkumném ústavu ovocnářském ve Forli ( Instituto Sperimentale per la Fruticultura -Sezione di Forli). Pochází z křížení Honeoye x Marmolada. Vyšlechtěna v roce 1991, uznána v roce 1993. Komerční rozšíření až od roku 1999. Právně chráněna (UE no 8889)

Vlastnosti, rostlina:
Velmi košatá, habitus rozpínavý, hustota olistění střední až vyšší,vzrůst střední až silnější, vysoká uniformita růstu, vysoká produktivita.

List:
Tvar listu protáhle eliptický, ozubení ostré, velikost střední až menší, barva svrchní strany listu tmavě zelená, list středně lesklý, řapík krátký.

Květ:
Květ je ve stejné úrovni s listy nebo ponořený, okvětní plátky od 5 do 8, koruna střední až velká, kalich menší velikosti než korunka, květ obsahuje tyčinky, nulová intenzita druhého kvetení.

Plod:
Průměrná hmotnost plodu střední až velká
První plody: tvar válcovitý až klínovitý, pravidelný, střední uniformity, špička useklá nebo zdvojená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu.
Následné plody: kónické, pravidelné, uniformita střední, špička zaoblená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu, povrh plodu středně rezistentní, barva cihlově červená, velmi vysoký lesk, barevná uniformita střední, špička červená.

Kalich:
Střední až menší, snadné oddělitelnosti, kališní lístky malé až střední, okraj celistvý, srostlé nebo volné.

Nažky:
Žluté až červené, středně velké, střední hustota na plodu, ve stejné úrovni s povrchem plodu.

Maso plodu (pulpa):
Matně až jasně červená, vysoká hutnost (konzistence), středová dutina v plodu je malá, slabě sladká chuť, střední kyselost, střední aromatičnost.

Kvete od 12.4 do 26.4. sklízí se od 4.5 do 29.5
Průměrná hmotnost plodu: 25,3 g
Cukry: fruktóza 1,8g, glukóza 1,5g, sacharóza 0,1g /100g
Kyseliny: jablečná 581mg, citrónová 870mg, askorbová 44mg/100g

Doporučována do nížin severních oblastí Itálie, nebo do střední Itálie (pahorkatiny).

Doporučení: Krátkodobý kultivar vhodný do středních až vyšších poloh,zvláště vhodný na podzimní (Frigo) metodu pěstování v půdě i bez. Rostlina je dobře produktivní jak z jarního tak z podzimního pěstování. Plody jsou četné s vysokou výnosností. Plod je hůře oddělitelný od rostliny, zvláště ve chladnějších hodinách dne, kalich se naopak odděluje velmi lechce. Rostlina je tolerantní k oidiu, ale je vnímavá na bakteriózy. Je tolerantní k patogenům kořenového systému. Nevyžaduje desinfikovaný substrát.Je rezistentní k antraknózám.

Patty