Prodej jahod
Odrůdy jahod

Onda:

Vyšlechtěna v Itálii v rámci projektu MiPAF "Fruticultura" ve Výzkumném ústavu ovocnářském ve Forli ( Instituto Sperimentale per la Fruticultura -Sezione di Forli). Pochází z křížení 83.52.1 (78.65.1 x Honeoye) x Marmolada. Vyšlechtěna v roce 1989, uznána v roce 1991. Komerční rozšíření až od roku 1998. Právně chráněna (UE no 8885)

Vlastnosti, rostlina:
Středně košatá, habitus středně rozpínavý, hustota olistění střední, vzrůst střední, vysoká uniformita růstu, střední až vysoká produktivita.

List:
Tvar listu protáhle eliptický, ozubení ostré, velikost střední, barva svrchní strany listu světle zelená, list středně lesklý, řapík krátký.

Květ:
Kvete pozdě +4 dny po Marmoladě, květ je nad úrovní listů, okvětní plátky od 5 do 8, koruna střední až velká, kalich menší velikosti než korunka, květ obsahuje tyčinky, nulová intenzita druhého kvetení.

Plod:
Průměrná hmotnost plodu velmi velká
První plody: tvar válcovitý, nepravidelný, střední uniformity, špička useklá nebo zdvojená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu.
Následné plody: kónické, pravidelné, uniformita střední, špička zaoblená, kalich ve stejné úrovni s povrchem plodu, povrh plodu středně rezistentní, barva červená, velmi vysoký lesk, barevná uniformita střední, špička červená.

Kalich:
Střední až menší, střední oddělitelnosti, kališní lístky střední, okraj celistvý, volné.

Nažky:
Žluté až červené, malé, střední hustota na plodu, ve stejné úrovni s povrchem plodu.

Maso plodu (pulpa):
Matně červená, vysoká hutnost (konzistence), středová dutina v plodu je střední, slabě sladká chuť, slabá kyselost, střední aromatičnost.

Kvete od 11.4 do 29.4. sklízí se od 2.5 do 29.5
Průměrná hmotnost plodu: 28,8 g
Cukry: fruktóza 2,2g, glukóza 1,9g, sacharóza 0,2g /100g
Kyseliny: jablečná 407mg, citrónová 624mg, askorbová 56mg/100g

Doporučována od severních horských oblastí až po hornatiny střední Itálie.

Doporučení: Kultura vhodná od střední Itálie na sever do volné půdy i pod kryty. Má velkou produktivitu z rostliny,hlavně při brzké výsadbě a vysokou hmotnost plodu. Snadno se odděluje od rostliny, takže se dosahuje vyšších výkonů při sklizni Je tolerantní k antraknózám a hlavním patogenům kořenového systému, ale je vnímavá na bakteriózy.

Onda